| Autor |
Teade |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Teis Mai 20, 2008 11:47 am |
  |
Narsiaanlasena olen kristlaste silmis niigi patune ja põrgutuli saab minu surmajärgseks koduks,seega pole mul midagi enamat-hullemat karta! Siit julgus ettepanekuks: Kõik Tuulepesalised,koostagem OMA kümme käsku! Just-just,need kümme,mida olulisimateks pead,milledele oma käitumises-tegemistes tugined ... või tugineda tahaksid, milledega tõde mõõdad. Ei ole oluline,kust ja kuidas need käsud-arusaamad on Sinu juurde tulnud,Sinus kinnistunud või Sinu arusaamu mõjutanud. Ja samuti ei ole oluline,et Sa ei suuda, objektiivsete asjaolude sunnil,neid alati ja kõiges rakendada ...
Niisiis: Unistuste kümme käsku! Kes on julge ja alustab? |
_________________ Me kõik saame osaks Jumalast! |
|
  |
 |
see
|
Postitatud:
Teis Mai 20, 2008 11:51 am |
  |
Kuidas oleks üheainsa palvega? |
_________________ kas see ikka on nii? |
|
  |
 |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Teis Mai 20, 2008 11:54 am |
  |
OM |
|
  |
 |
see
|
Postitatud:
Teis Mai 20, 2008 12:08 pm |
  |
Mõtlen, et see minu elu siin ei ole nii tähtis, et ma peaksin hakkama nii palju sellesse süvenema mingite punktide koostamiseks.See on muidugi minu arvanus praegu; võib-olla homme saan kaikaga pähe ja hakkan neid käske koostama. |
_________________ kas see ikka on nii? |
|
  |
 |
gatomon

|
Postitatud:
Teis Mai 20, 2008 1:25 pm |
  |
Mingid põhimõtted on mul ka, aga kas neid just 10 on, ei tea.
Minu jaoks teeb asja huvitavaks see, et kui olen mingil tasandil midagi otsustanud ja üritanud sellele kindlaks jääda, siis muutub sellele kindlaksjäämine tunduvalt lihtsamaks kui varem, mil ma veel ei olnud endale asja ära reglementeerinud.
Üks viimase aja asju on tahtmine mitte valetada, ka väikseid asju mitte. Tegelikult olen ma alati pigem ausate meetmete poole vaadanud, kuid minu nn. patt on õigustamine.Lause järgi "Loll on see, kes põhjust ei leia." oleksin ma kohe täitsa tark. Ma leidsin alati igale oma väiksemalegi teole põhjuse ja koos sellega ka õigustuse, kui vaja. Mingist hetkest aga otsustasin, et nüüd aitab, ei mingeid õigustusi enam, ei mingeid valesid. Ja palju kergem hakkas, sest tõtt rääkida on ju kerge ja hea
Ja sestpeale on olnud igasugune õigustamisekatse või ka mõni hädavale (nt. põhjus koolist puudumiseks) olnud palju raskem. Kohe kui pean ütlema midagi, mis pole tõsi lähen näost punaseks nagu peet ja hakkan kuidagi kokutavalt rääkima. Võibolla see ainult tundub nii mulle, aga lihtsalt nii paha tunne on..
Üldiselt olen ma kõik oma nn. põhimõtted lihtsalt enda jaoks leidnud. Mitte kusagilt maha lugenud ega midagi. Mõne asjaga on nii, et sa kas teed seda või mitte, ja sind ei huvita et kust see tahe tuleb. Mingeid asju, tõsi küll pidin endale alguses peale suruma ka, nt. lihast loobumiseks kulus mul hinnaguliselt umbes pool aastat, peale seda oli väga lihtne edasi minna.
Ma peaks ikka kohe päris tõsine religioosne olema, kui mingi tahvli pealt hakkaksin mingeid asju järgima. Need asjad, mida jälgin enda juures on lihtsalt mulle endale tähtsad. |
|
|
  |
 |
celtic

|
Postitatud:
Teis Mai 20, 2008 1:32 pm |
  |
01. Mina ei ole sinu jumal ergo sa ei pea mind kummardama
02. Sul ei tohi olla teisi jumalaid sinu enese kõrval.
03. Sina pead puhkama mitte ainult pühapäeval, vaid siis, kui vajadus tekib
04. Sina pead austama iseennast ja seeläbi austad ka teisi
05. Sina ei tohi tappa lõbu pärast
06. Sina ei tohi rikkuda usaldust, sest usaldus on sinu sõna kaal
07. Sina ei tohi võtta midagi mille jaoks sa luba pole küsinud ja saanud
08. Sina ei tohi vale läbi teisele halba teha
09. Sina pead käituma oma ligimese kojas tema reeglite ja soovide järgi
10. Sina ei tohi himustada seda mida sul pole sest himu töötab sinule vastu |
|
|
   |
 |
Falcon
|
Postitatud:
Teis Mai 20, 2008 3:06 pm |
  |
Inimesele on antud vaba valik oma südame järgi-seega mina ei käsi ei ennast ega teisi.Kui palvele vastatakse-siis vastatakse  |
_________________ armastus on ainus edasiviiv jõud... |
|
  |
 |
metsaplika
|
Postitatud:
Teis Mai 20, 2008 9:13 pm |
  |
minu arust on enamus inimesi siin tuulepesas niivõrd iseseisvad, et ei vaja mingeid käske. Neil on endil sees elav eetika, millest juhinduda. |
_________________ metsaplika on lihtsalt metsaplika |
|
  |
 |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Kolm Mai 21, 2008 1:53 pm |
  |
Celtic,Sa üllatad vääääga positiivselt! Äitäh!
Aga muud vastused on ikka veidike häirivad. Kuidas saab millestki kinni pidada,kui see ei ole isegi formuleeritud?! Loomulikult on parem iseenda reeglite-käskude järgi elada ja valikuid teha. Ja eriti mõnna on neid reegleid-käske mitte avalikustada - isegi iseendale mitte! Miks? Eks sellesamuse mugavuse ja iseenda tõe pärast! Hea mõõta-kaaluda-uskuda,hea pomme lisada ja ära võtta - vastavalt sellele,mis seis endal parajasti juhtub olema! |
|
  |
 |
soileen

|
Postitatud:
Kolm Mai 21, 2008 3:39 pm |
  |
Nendes eelmistes vastuses kõigis on palju sees, mis on see, millest elus juhindutakse.
Käskude järgi on vajadus, kui südames eetika päris täielikult veel ei ela. Kui aga eetikaga on kõik korras, siis pole väljastpoolt tulevaid käske enam vaja.
Aga miks mitte koostada oma kümme käsku, kui on selle järgi vajadus - ka selles pole midagi halba. Küllap on see koostamine täiesti vabatahtlik, nagu ka avalikustamine.
Ja teemaalgataja võib ju näiteks oma kümme käsku üles riputada, muidu on nii, et teistelt nõuame, aga ise ei jaga Ja ei ole teiste vastustega ka rahul  |
|
|
    |
 |
soileen

|
Postitatud:
Kolm Mai 21, 2008 3:56 pm |
  |
| Igavene Rändur kirjutas: |
| Hea mõõta-kaaluda-uskuda,hea pomme lisada ja ära võtta - vastavalt sellele,mis seis endal parajasti juhtub olema! |
Selle koha peal jäin mõtlema.. võimalik, et mõtlen teisiti, kui Igavene Rändur, ja ehk muust asjast, kui ta selle lausega mõtles.. lihtsalt tekkisid omad mõtted.
Et kas inimese eetikakoodeks (mida on ju ka kümme käsku, ükskõik siis kustpoolt omaksvõetuna) muutub ajaga või mitte. Ja kui muutub, kas see on taunitav või on see loomulik.
Võib-olla on nii, et nö põhi jääb samaks, kuid arusaamised avarduvad ja laienevad, vastavalt isiksuse arengule. Celticu käsulaud on siin suurepäraseks näiteks. Alguses ütleb inimene endale - ei tohi tappa, see ei ole õige, hiljem aga näeb ja mõistab, et on olukordi, kus tapetakse enesekaitseks. Võib-olla. (nojah... siin jälle jäin mõtlema, et millises olukorras on tapmine õige ja kas neid olukordi üldse on.. aga see ei käi selle teema alla).
Kas inimese eetika areneb koos inimesega? Või on eetika universaalne, olemas ja valmis, ja areneb vaid inimese arusaam eetikast? |
|
|
    |
 |
uxake
|
Postitatud:
Kolm Mai 21, 2008 4:38 pm |
  |
ja kustmaalt algab tapmine? Mina olen pidanud sel kevadel väga palju tapma Vahtrad ajasid sügisel palju seemet maha ja nüüd on kõik kohad, kus vähegi kasvada saab noori puuhakatisi täis. Sadu ja sadu ja sadu.
Aga hooran ja valetan ja varastan ja muud pattu teen ma nii palju kui hing igatseb peaaegu... ilmselt hindan ennast pisut üle
Aga need siin http://tuulepesa.zzz.ee/viewtopic.php?t=78 on mulle praegu "omaks võtmiseks". |
|
|
   |
 |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Nelj Mai 22, 2008 10:32 am |
  |
Imeilusad soovitused. Paraku "valge mehe" muresid ja arusaamu-maailmanägemist otsast otsani täis topitud - valge mehe-naise poolt! Ma võin teha kriitilise teksti analüüsi,kui soovitakse. Ja see sõna "indiaanlased"?! Valge mehe geograafilise eksituse läbi on ühte patta pandud sajad ja tuhandedki rahvad ja hõimud,kelledel väga erinevad kultuurid,uskumused ja ... eetikagi. Noh,ja siis tuleb keegi tarkpea ja surub kõige selle sisse ka karma ... Andke andeks,nii käituda on ebaeetiline!
Ja jutt "sisemisest eetikast,mis Absoluudist antud ja sinna tagasi läheb"? Kahjuks enamus inimkonnast ei ole selle olemasolust kuulnudki,veelvähem teadlik! Tundkem ikka huvi TOIMIVA eetika vastu,selle kujunemise ja kujundamise vastu. Jätkem elitaarsetele rühmadele,ususektidele, huvigruppidele,harrastuseetikutele,jne nende õigus omada ja kanda eetilisi väärtusi,mis nendele paslikud tunduvad ... ja arutleme,sellestsamasest "Minast" väljudes, suuremate inimrühmade-rahva eetilisest seisukorrast,arengutest,edasikandmisest,selle hindamisest ... Ühiskonna eetikakoodeks-mis putuk see on? Või pühendab eesmärk abinõu?
Narsiaanlase eetikakoodeks ? See on täiesti olemas ja ilmub ka siia. Aga ma lootsin tutvuda meie inimeste eetiliste "vundamendikividega",lootsin vähemalt tuulepesalistelt KINDLAID väärtusi leida ja nendest osa saada ja õppida-mõista ... Aga võta näpust! "Nagu polegi teist ..." mõtiskles sümpaatne Lutsu tegelane. Nii ka siin! Va Celtic! Ja arvamine,et käske PEAB kümme olema,on täiesti väär: kuus-kaheksa-kaksteist,jne,jne on sama loomulikud ja kiiduväärsed. |
|
  |
 |
soileen

|
Postitatud:
Nelj Mai 22, 2008 11:02 am |
  |
Aga, Igavene Rändur, ole siis nii kena ja valgusta meid enda eetikakoodeksiga - tõsiselt. Siis saab lõpuks midagi selgemaks ja on, mille alusel edasi rääkida. Seni põhiliselt ainult pahandad teistega ja ei meeldi Sulle peaaegu ükski arvamus või mõte ja sellest kõigest jääb ühe lõputu lahingu tunne. No ei taha ma lahingut pidada, ei taha... ei ole ma selle jaoks foorumis... ja ka mitte lõputute lahingute pealtvaatamiseks...
Aga Su selgelt formuleeritud seisukohti (ilma lahmimiseta, kui tohib paluda) oleks huvitav lugeda küll. Võib-olla saame hoopis meie Sinult õppida?
Ja üks palve veel - palun jäta iga koma järele tühik, silmal oleks palju kergem Su tekste lugeda.
Tänan. |
|
|
    |
 |
vikker

|
Postitatud:
Nelj Mai 22, 2008 1:33 pm |
  |
On üsna lihtne avastada Tõde ja väga keeruline selle Tõe järgi ise elada. Ise olla aus, sest niivõrd lihtne on teadmatult rääkida valet. Kuna Valgus ja Tõde on seemnena Iseendas koguaeg ja kui see süttib on ta endale väga selgelt näha. Valgus/Armastus/Tõde siis nimelt. Avastada seda, kuidas me oma "kehadega" moonutame ja seda Valgust, Tõde ja Armastust murrame ja tihtilugu pole tulemuseks sugugi mitte vikerkaar ehk jagunemine puhasteks vägedeks, ei ole see sugugi nii lihtne tegevus . Ja enne selle "murdmise" avastamist on ahvatlus tormata sees süttinud Tule ajel "teisi õpetama ja valgustama" . Sest tundub et nemad elavad pimeduses. Ja eks mingil määral ole selles ka "iva", sest valgus pole lihtsalt veel nähtav, mis teises on, sest murdumist pole veel kõrvaldatud enda kasutuses olevates kehades. Jah see sisemine Valgus/Tõde/Armastus on võimeline tõesti teises äratama selle Igavese Tule, kuid ainult juhul kui valguse murdmine on lõpetatud oma igapäevases elus. Just igapäevane elu on võti "mis aitab ka teisi pääseda". Igapäevane elu annab selle ruumi sõnade sisse ja taha, millele saab toetuda nii rääkija ise kui ka need, kes selleks valmis on. Tuld teises ei saa jõuga süüdata, üritades teisele arupähe panna on parim tulemus teise hinge hävitamine. Küll aga saab lõputult teiste vigu nn. oma elus kõrvaldada. Kui teised käituvad "nii", on võimalus mittekäituda. Kui teised suhtuvad "nii" on võimalus mittesuhtuda. Kui teised on mõistmatud, saab ise mõistev olla. Kui teised on vihkavad, saab ise mitte vihata. Kui teised on kinnised, saab ise avatud olla. Ainult siis kui võtta toota seda mis sobib, alles siis tekib ka teisele võimalus. Aga üks asi on teada kuidas elada elu ja teine asi seda teha. Igapäev , oma lähedaste keskel elada oma Sisemine Tõde/Valgus/Armastus Elusaks. |
_________________ http://heietuli.wordpress.com/ |
|
    |
 |
sõps
|
Postitatud:
Nelj Mai 22, 2008 10:00 pm |
  |
| soileen kirjutas: |
Et kas inimese eetikakoodeks (mida on ju ka kümme käsku, ükskõik siis kustpoolt omaksvõetuna) muutub ajaga või mitte. Ja kui muutub, kas see on taunitav või on see loomulik.
|
Loodetavasti ikka muutub või mis suunas me muidu arenema peaksime?  |
_________________ Ma ei peagi otsustama, kas miski on hea või halb... |
|
   |
 |
soileen

|
Postitatud:
Nelj Mai 22, 2008 10:28 pm |
  |
Areneda saab ju igasugustes suundades.. Eetilisemaks ja vähemeetilisemaks.
Võib-olla iga muutus ei ole areng. |
|
|
    |
 |
vikker

|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 7:07 am |
  |
Ega kusagil pole sundi olla eetiline. Eetika on vahend teadvuse vabanemiseks aine mõjust ja tulemuseks on kannatuste lakkamine. nn. ebaeetilised teod seovad teadvust rohkem ainega ja tulemuseks on ühe suurem jamade läbi valu kogemine. Igaühel täiesti vaba voli elada kuidas tahetakse. Kas kannatada või mitte, seda valime igas ajahetkes. Aga õnneks kannatus äratab teadvuse nii et võimalus on hakata märkama vailikuid mis on sobivad ja valikuid mis pole sobivad. |
|
    |
 |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 10:14 am |
  |
Lisaksin "vikkerile" vaid niipaljukest. et "valikuid tehes" teostame me alati mingisugust mõõtmist-kaalumist-võrdlemist ja ... ja tunnistame midagi heaks,midagi vähemheaks! Lõhnab nagu hukkamõistu või halvustamise järale ...? Kas see just eetiline on,on iseküsimus.
Mis aga "soileeni" ja õppimisvõimesse puutub?! Ei noh,me ju pikaajalised tuulepesalised ja natukene ikka teame ka,kes kust ja mida!
Tapmisest. Meie,kes me lihasööjad oleme,EI tohiks sõnu karma ja sansaara suu sissegi võtta - see on nii ebaeetiline. Kohutav, kuidas ristiusus pettunud lääne heaolu sees kümblevad inimesed infotulvas käituvad: laenavad,mixivad,solgivad,segavad ja tassivad turule ... ise ühegi osa olemusse süübimata! Kui keegi väidab, et ta on lääne ühiskonnas elades ja tegutsedes budist ... Andke mulle andeks,see on iseenda ja teiste puhas petmine! Eks seegi anna tunnistust pinnapealsusest ... Aga teadaolevas ajaloos on ikka nii olnud,et ENNEM tõsiseid tagasilange tekib religioonide ja eetika kriis... |
|
  |
 |
chela
|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 10:27 am |
  |
Tapmisest. Meie,kes me lihasööjad oleme,EI tohiks sõnu karma ja sansaara suu sissegi võtta - see on nii ebaeetiline.
|
Sansaaras asuvad muide ka kõik puhtalt taimetoitlased.
Ja karma mõiste ei hõlma vaid lihasöömist ega mittetapmise käsku.
Karma on kõiki ja kõike valitsev seadus, mis toimib vaatamat sellele, kas inimene sellesse usub või mitte. |
|
|
   |
 |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 10:41 am |
  |
"Chela", meil vist väike arusaamatus! Ma olen veendunud,et karma ja sansaara on otseses seoses rekarnatsiooni ehk uuestisünniga ... Ja kuna me keegi ei tea,kellena järgmises elus sünnime (seana,lehmana,sääsena,kotkana,jne,jne) ON ebaeetiline tappa ükskõik keda elavatest! Seega: kõik lihasõõjad peaksid karma ja sansaara unustama ( soovitavalt,sest iga päev leivale sinki lõigates panete oma karmale vägeva matsu!) - vähemalt uskumise mõttes! Ja süües vorsti karmast rääkida,karma eetilisusest vorsti täis suuga ... Ei mõista! |
|
  |
 |
sirel
|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 10:44 am |
  |
hunt on ilmselt kohutavalt ebaeetiline kui sööb jänese ära? |
|
|
  |
 |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 11:09 am |
  |
Olete kunagi saanud kokku hundiga,kes karmast räägib? |
|
  |
 |
sirel
|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 11:13 am |
  |
kui nüüd jõuda otsaga sinnamaani, et inimene on looduse kroon ja hundist parem, siis oleme jõudnud hierarhiani. |
|
|
  |
 |
chela
|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 11:24 am |
  |
| "Chela", meil vist väike arusaamatus! Ma olen veendunud,et karma ja sansaara on otseses seoses rekarnatsiooni ehk uuestisünniga ... Ja kuna me keegi ei tea,kellena järgmises elus sünnime (seana,lehmana,sääsena,kotkana,jne,jne) ON ebaeetiline tappa ükskõik keda elavatest! Seega: kõik lihasõõjad peaksid karma ja sansaara unustama ( soovitavalt,sest iga päev leivale sinki lõigates panete oma karmale vägeva matsu!) - vähemalt uskumise mõttes! Ja süües vorsti karmast rääkida,karma eetilisusest vorsti täis suuga ... Ei mõista! |
Mina ei söö liha juba ligi 20 aastat.
Kui kõik lihasööjad peaksid karma unustama - kuidas saaksid nad siis mingilgi moel kunagi paremaks muutuda? Areneda? Ma arvan, et just vastupidi. Mida rohkem nad tunneksid karma ja taassünni seadust, seda rohkem hakkaksid nad nägema oma tegude tagajärgi. Sealhulgas ka tapmisega seotuid.
Me sünnime oma järgmises elus just sellena, kelleks oleme ennast ette valmistanud nii eelmistes kui ka praeguses elus, kus oleme loonud teatud põhjused edaspidiste tagajärgede avaldumiseks. Üldine seisukoht on ju karmaseaduse puhul see, et sünnime ikka inimkonda, mitte tagasi kärbseks või sipelgaks (loomasündide võimalusest räägivad küll ju teatud hinduistlikud suunad). Me loome oma tegudega, olgu siis eetiliste või ebaeetilistega endale põhjused tagajärgede avaldumiseks järgmis(t)es sünnis (sündides). Karmaseaduse tundmine loob aluse eetika arenemisele meis igaühes. Kui oleme näinud karmaseaduse toimimist (mida on võimalik ju oma elus analüüsida), kas oleme siis tõesti kõik nii rumalad, et endale meelega edaspidiseks "käkki kokku keerame"? |
|
|
   |
 |
celtic

|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 11:38 am |
  |
Mil moel üldse lihasöömine karmaga seotud on? Pole ju... liha on toit nagu iga teinegi. Samuti kõik loomsed rasvad, mida tarbitakse, Innuiidid peaks juba ammu vist olema välja surnud, aga näe ikka sünnivad üha uuesti ja uuesti.
Ja igaüks meist on kunagi kohe päris kindlasti inimese liha mekkinud. Kui mitte minevikus, siis tulevikus kindlasti. |
|
|
   |
 |
soileen

|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 11:44 am |
  |
Mis aga "soileeni" ja õppimisvõimesse puutub?! Ei noh,me ju pikaajalised tuulepesalised ja natukene ikka teame ka,kes kust ja mida!
|
Ma ei ole siin küll eriti kaua olnud ja õpin heameelega.. kui lastakse ja kui on võimalik. Küsin selleks, et teada ja aru saada.
Ma arvan, et eetika väljendub eelkõige pisiasjades ja neis asjus, mis tunduvad nii tähelepandamatud ja mitteolulised. Näiteks - kas tuleb pähe mõelda, kuidas käituda foorumil eetiliselt? Näiteks arutades eetikat, vaimsust, igavikku, ja samal ajal olla foorumikaaslaste suhtes eetiline? Või on see liigne tühine pisiasi, millel ei ole eetika ja vaimsusega midagi pistmist? Sest mõnus on ju tulla ja oma pingeid teiste peal maha laadida , tappes neid väga eetiliselt sõnadega, rääkides samal ajal imelisest eetikast...
Kõik algab pisiasjadest. Kui olla nende suhtes teadvusetu, kuidas saaks olla teadvusel nö suurte asjade suhtes?  |
|
|
    |
 |
vikker

|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 1:19 pm |
  |
| sirel kirjutas: |
| hunt on ilmselt kohutavalt ebaeetiline kui sööb jänese ära? |
kui hunt hakkab käituma ebaeetiliselt ja tapma rohkem kui tal vaja on, võtma seda, mida antud pole, siis jahimees tapab ta lihtsalt maha. Ongi karma.
Kui teeme valikuliselt head, kas või suhtume hästi teatud inimestesse , aga sama omadusega ja kvaliteediga teisi lülitame välja oma headest tegudest, siis olemegi hundid, kellele jahimees juba jahti peab. On ajaküsimus, kuna "mahalastakse". |
|
    |
 |
sirel
|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 1:42 pm |
  |
nõus. jahimees on karmakirves. karmakirveks sattumine võib osutuda just karmast vabanemiseks... |
|
|
  |
 |
Kuu
|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 1:45 pm |
  |
| chela kirjutas: |
Üldine seisukoht on ju karmaseaduse puhul see, et sünnime ikka inimkonda, mitte tagasi kärbseks või sipelgaks (loomasündide võimalusest räägivad küll ju teatud hinduistlikud suunad). |
Ei tea küll näit. budismis sellist reeglit, mille kohaselt inimene sünnib taas inimesena. Budistlikust vaatenurgast on inimesele siitilmast lahkumisel ja peale bardod kõik lokad avatud ja karma on see, mis vastavasse ümbersündi viib.
Budismis loetakse heaks ümbersünniks kindlasti inimeseks sündimist, aga head teed on ka devadeks ja asurateks sündinutel. Halvaks ümbersünniks loetakse looma, näljase vaimu või põrguolendina sündimist.
Hinnalist inimelu peetakse budismis harukordseks võimaluseks, võimalust sündida inimesena kirjeldatakse tihti järgmiselt:
Kujutage ette maailmamerd, milles elab pime kilpkonn, kes tõuseb pinnale 100 aasta joosul ühe korra. Nüüd kujutage, et maailmameres hulbib üks rõngas. Inimsesks sündimise võimalus on sama suur, kui tõenäosus, et kilpkonn pistab pea pinnale tõustes sellest rõngast läbi.
Nii et kust selline reegel, inimene = inimene ? |
|
|
  |
 |
vikker

|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 1:52 pm |
  |
Olen arusaanud, et budismis räägitakse meelseisunditest. Inimese kehas võib olla jumalate ja põrguliku meeleseisungida inimesi. Et käime isegi ringi sellest rattas ja ega neid palju pole, kes koguaeg inimesed on. Oma annete ja oskuste pärast uhked viibivad jumalate maailmas oma meelega ja "põrgukogemust" kogeme läbi üksinduse ja eraldatuse tunde. See et keha on inimese oma ei eelda seda et meel on "inimese maailma" oma. |
|
    |
 |
soileen

|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 2:01 pm |
  |
Eetika allikaks on inimene ise.
Eetikat ei tekita ei toitumine, ühiskond, kultuur, uskumine, usundid, kogemused, vanus, jne, jne. Mugav oleks küll vastutus oma eetika eest mujale lükata, kuid need kõik on tegelikult vaid võimalikud abistajad (abi igas mõttes, ka vajadus millelegi ebaeetilisele vastu hakata võib aidata inimese isiklikul eetikal puhastuda),suunanäitajad ja-hoidjad, kuid mitte eetika tekitajad.
Eetika põhjus on inimeses endas. |
|
|
    |
 |
Kuu
|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 2:15 pm |
  |
| vikker kirjutas: |
| Olen arusaanud, et budismis räägitakse meelseisunditest. Inimese kehas võib olla jumalate ja põrguliku meeleseisungida inimesi. Et käime isegi ringi sellest rattas ja ega neid palju pole, kes koguaeg inimesed on. Oma annete ja oskuste pärast uhked viibivad jumalate maailmas oma meelega ja "põrgukogemust" kogeme läbi üksinduse ja eraldatuse tunde. See et keha on inimese oma ei eelda seda et meel on "inimese maailma" oma. |
Jah, need tasandid eksisteerivad ka inimmeeles.
Mäletan, et vist oli Garchen Rinpoche, kes 2006-dal rääkis Tallinnas umbes nii, et vaadake kas või surfajaid, neil pole miskit muud teha, kui vanemate rahakoti peal päikest nautida ja laineid mõõta. Nad viibivad oma meeles asurate ehk pooljumalate maailmas ja ainuke mure on kadedus nn päris jumate suhtes. Aga jutu point oli vist ikkagi see, et nad tegelevad oma karmilise krediidi raiskamisega.
Ilmselt on budismis erinevaid koolkondi ja lähenemisi, mismoodi ümbersündi näha, kas "reaalselt" või ainult "meeles". Viimasel ajal kalduvad nn. lääne budistid just viimast silmas pidama. Nii ma arvan. |
|
|
  |
 |
chela
|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 2:37 pm |
  |
| Kuu kirjutas: |
Ilmselt on budismis erinevaid koolkondi ja lähenemisi, mismoodi ümbersündi näha, kas "reaalselt" või ainult "meeles". Viimasel ajal kalduvad nn. lääne budistid just viimast silmas pidama. Nii ma arvan. |
On ju kõik màyà. Nii Nirvaana kui Sansaara. Kõik on meil siinsamas ja praegu. Meeleseisunditena.
Seda, et kuus maailma on ennekõike meeleseisundid, olen mina kuulnud ka tõelise Tiibeti laama suust.
Kuigi jah, on mitmeid eri seisukohti, sellele ei saa vastu vaielda. |
|
|
   |
 |
dream
|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 3:14 pm |
  |
Kui sügavalt skandhade küsimust vaadata ja karma üle eri aspektidest mõtiskleda, siis tuleb välja, kas on võimalik inimesest loomaks sündida. Või õigemini skandhade kaudu vaadates tekib küsimus, et kui ma olen inimene ja mul on viis skandhat ning ma peaksin loomaks sündima, siis kuhu kaob üks skandha? Ning kui ma siis peaksin hea karma kaudu uuesti inimeseks sündima, kui olen pikka aega loomade maailmas olnud, siis kust see üks skandha mulle õhust juurde tuleb?
Need on igale, ka mulle ise vaadata. Me ei taha miskipärast sageli skandhade ja põhjuslikkuse ahela üle mõtiskleda, kuigi need on ühed olulisemad asjad. Indias ütles sõbrale üks kõrge laama, kes oli 60 aastat meditatsiooni harjutanud, et kui sõber ei mõtiskle sügavalt põhjuslikkuse ahela üle, ei õpi ta kunagi tõeliselt mediteerima. |
|
|
    |
 |
gatomon

|
Postitatud:
Reede Mai 23, 2008 4:36 pm |
  |
Budismist tean küll suhteliselt vähe, aga mulle on jäänud mulje, et see osa inimesest, mis reinkarneerub on tema hing/teadvus. Kui nüüd lugeda üles kõik Maad asustavad elusolendid, kaasa arvatud taimed, siis saame kindlasti tulemuse millel on rohkem nulle kui..hmm.. miljardil
Inimesi nende hulgas on hinnanguliselt 6 miljardit, ainuüksi putukaid on tuhandetes kordades rohkem- kui uskuda teooriat, et putukate kogukaal ehk mass ületab inimeste kogumassi mitmekordselt.
Kui nüüd veel sinna juurde lisada teooria, et igal elusolendil on oma isiklik teadvus (kuigi olen kuulnud ka teooriat, mis väidab, et väiksematel elusolenditel nt. mesilastel on massiteadvus), siis saame kokku tohutul hulgal hingesid võrreldes väikese koguse inimkehadega. Sel juhul oleks tõesti inimeseks sündimine imejuhus.
See aga tõstatab tõsise probleemi. Kuidas on üldse võimalik nii piiratud inimelude juures üldse õppida midagi eetikast, kuidas on üldse võimalik areneda? Kuidas üldse on võimalik oma karmaspiraalil kõrgemale tõusta, kui suurem osa eludest on veedetud juurtega maas või kusagil taeva ja maa vahel putukaid otsides?
Minu meelest inimene=inimene kõlab päris hästi. |
|
|
  |
 |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Laup Mai 24, 2008 1:23 pm |
  |
Seda narsiaanlasedki: Inimene olla,inimesena elada ja elust rõõmu tunda - see on ainuõige ja suurepärane! Karta Vaime,Loojat,tasandeid,karmat,sansaarat,saatust,voodoo needusi,jne,jne kuni põrgukatla ja Saatana endani välja,on MINU arvates mõttetu tegevus,st puhas psüühiline vägivald iseenda kallal.(Isa Narsus ei luba taolist lähenemist - vabandan!) Ainuke,mida karta,on Elu hääbumine planeedil Maa! Ei ole oluline,kes või mis on selle tragöödia põhjustajaks ...
Siit ka inimese uue eetikakoodeksi karjuv vajadus! (Sest ILMA eluta kaotab ka meie IGAsugune usk igasuguse mõtte ja sisu. Elu - see on primaarne ja kõige ning kõigi meeltes toimuva alus! Või peaks seda olema ... ) |
|
  |
 |
sirel
|
Postitatud:
Laup Mai 24, 2008 4:14 pm |
  |
| Lao-tse sõnul on nii, et mida enam inimene sekkub kõikehõlmavate seaduste poolt loodud ja alalhoitavasse loomulikku tasakaalu, seda kaugemale taandub harmoonia. Mida rohkem sundi, seda rohkem probleeme. Raske või kerge, märg või kuiv, kiire või aeglane – kõigel on oma sisemine loomus, mida ei tohi vägivaldselt muuta, ilma et sellega kaasneks midagi halba. Kui püüda abstraktseid ja meelevaldseid reegleid vägisi peale suruda, on võitlus vältimatu. Siis muutubki elu hapuks. |
http://tuulepesa.zzz.ee/viewtopic.php?t=4047 |
|
|
  |
 |
soileen

|
Postitatud:
Laup Mai 24, 2008 7:05 pm |
  |
Kui inimene Maalt kaob, ega siis elu ju kao. Arvan, et Elu on inimeetikast märksa tugevam ja püsivam.
Vahel on tunne, et Maa saaks inimesteta palju paremini hakkama.
Kas vajame eetikat selleks, et Maal oleks hea või selleks, et inimesel oleks hea?
Igal juhul on eetikat vaja inimese jaoks. Inimlooma taltsutamiseks... kas aga eetikat Elule vaja on, ei tea. Võib-olla Elu ongi Eetika.
Lihtsalt.. mõtted... |
|
|
    |
 |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Püh Mai 25, 2008 9:46 am |
  |
Maa ja inimene on tänase päevani ikka seotud nähtused Kõiksuses-Lõpmatuses. Tõepoolest,Maal oleks tõenäoliselt tunduvalt parem ja ohutum ILMA inimeseta. Ja inimese kadumine ei tähenda elu kadumist planeedilt. Ja see oht ON reaalselt olemas,et Maa on sunnitud hullunud ahnepäitsidest - ökosigade kasvavast armeest -, äraviskajate põlvkonnast, valimatult "läikivaid asju" tootvaid-tarbivaid ja seeläbi planeeti kurnavatest-lagastavatest MASSIDEST vabanema. Õigem on ütelda: Oma tegemiste ja tegematajätmistega vabastame me planeedi ise iseendeist,lastest ja lastelasteist! Ja muidugi sadu ja tuhandeid liike taimi ja loomi endaha "hauda" kaasa vedades ...
Kõige hullem on,et valgustatud eurooplastena me lagastades muudkui vahetame kultuurselt mõtteid - EETIKAST! |
|
  |
 |
celtic

|
Postitatud:
Püh Mai 25, 2008 11:30 am |
  |
Kui inimene kaob, siis pole ka Maal enam mõtet tema praegusel kujul. |
|
|
   |
 |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Esm Mai 26, 2008 11:36 am |
  |
Keskpikas ajas - miljonite aastatega - võib planeedil Maa areneda uus olevus,kes küsib: MIKS? Aga Elu Ime tarvis on kõigel elaval suur tähtsus - võimaluste taimelavana ja eluenergia-elaani allikana. Seega on meie poolt äärmiselt vale ja ülekohtune ennast planeedi eksistentsile mõtte andvaks nähtuseks pidada! |
|
  |
 |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Püh Juul 06, 2008 12:08 pm |
  |
Eetika? Kümme käsku? Aga võibolla kaksteist? Ja ratsionaalsem saab ka kuue-kaheksaga hakkama! Kes või mis on SEE, mis määrab, millega mõõta-kaaluda, mida lähtekohaks võtta? Narsiaanlasena kinnitan: Ei ole ega saa olema eetika muud alust, kui KÕIK ELAV meie ümber - LOODUS. Looduse "pika projekti" - jätkuvuse - eiramine ja lühiajaliste eesmärkide pidamine üksikisiku-hõimu-rahvuse-riigi-inimkonna esmavajadusteks-väärtusteks on meile palju kurja teinud...
Väljas on suur suvi: kinnitus kõigile ja kõigele Elu Imelisusest! Käegakatsutav,kombatav, maitstav IME kõiksuse Lõpmatus eluvaenulikus keskkonnas pakub meile leidmisrõõmu ja õnne, ilu ja armastusest-jatkuvusest osasaamist, täiuslikkuses osalemist ...
Pikki jalutuskäike vaikuse looduse täiuslikkusesse, südame avanemisi rohukandle helide puhastavatele lainetele, silmade avanemist Looduse Terviklikkuse nägemisele ...
Head laadimist ja soojust kõigile ja kõigele! Ma armastan Teid! |
|
  |
 |
luisa moon

|
Postitatud:
Kolm Juul 30, 2008 1:17 pm |
  |
Mul on tunne, et üks periood on üks eesmärk, siis teine.
Püüan sõnastada seda, mis mul praegu on: tagasihoidlikkus ja kasinus kõiges, väldi liigset, hoia loodust ja kõike elavat enda ümber sh iseennast, püüa võimalikult palju vältida seda, mis on seotud vägivallaga (näiteks liha söömine), püüa igas päevas teha kellelegi head meelt, külva enda ümber rõõmu, armasta inimesi enda ümber ja ole tolerantne. No sai pea-aegu 10.
Eelmiste perioodide ülesandeid enam ei mäleta, ju need on juba õpitud Kui vajalik, siis tulevad kordamisele. |
|
|
  |
 |
säinas
|
Postitatud:
Kolm Juul 30, 2008 1:37 pm |
  |
| celtic kirjutas: |
| Kui inimene kaob, siis pole ka Maal enam mõtet tema praegusel kujul. |
mis nurga alt vaadates? |
_________________ I Want It All |
|
   |
 |
Ülis
|
Postitatud:
Laup Aug 02, 2008 9:11 pm |
  |
1. Tee sporti.
2. Ära unusta, et valik on sinu, kõik algab valikutest.
3. Ära virise.
4. Ära endale valeta.
5. Kui teistele midagi õpetad, siis käi oma sõnade järgi.
6. Hoia eemale sektidest, mis ilusa nime all nad ka ei oleks.
7. Suhtu maailma positiivselt.
8. Hoia loodust.
9. Hoia tasakaalu maailmas ja iseendas
10. Ära võta endale liiga raskeid ülesandeid.
11. Kontrolli sõltuvust põhjustavaid mõjusid.
12. Viska mittevajalik minema. |
|
|
  |
 |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Reede Sept 12, 2008 11:13 am |
  |
Teistelt küsin, ise ei vasta!? Pole ilus!
Lisan isiklikud "käsud" - eetika osad, milledest üritan kinni pidada-juhinduda:
1. Ära valeta,varasta ja ole kade.
2. Austa kõike elavat enda ümber ja iseend kõige elava sees.
3. Naudi halba päeva,sest tänu sellele omandab hea väärtuse.
4. Ära unusta: sa oled palju saanud kuid vähe andnud.
5. Austa olnuid,olevaid ja tulevaid.
6. Ole positiivne, anna teistelegi osa rõõmust, mida ELU IME kingib.
7. Minimaliseeri oma ökoloogiline jalajälg.
8. Tea: päev ilma raamatuta on hukkaläinud päev.
9. Hari oma vaimu ja hinge ja hoolitse nende kodu - keha- eest.
10. Kord päevas - vaim mõtetest tühjana, hing austuse ja armastusega täidetud - ürita iseendaks saada! |
|
  |
 |
Igavene Rändur

|
Postitatud:
Kolm Juul 21, 2010 9:57 am |
  |
Lugesin tooduid mõtteavaldusi ja nii tekkis küsimus. kuidas läheb tuulepesalistel OMA ( ? ) eestkakoodeksi täitmine? Kas on elu veeretanud ette olukordi, milles on mugavam teatud koodeksi punkte olukorrale mugandada või mõnd hoopistükkis eirata? Samas: võibolla on mõtluse tulimina sündinud uus koodeks või selle osad ...? Oleks huvitav teada saada. |
|
  |
 |
Salalik
|
Postitatud:
Nelj Juul 22, 2010 3:54 pm |
  |
|
    |
 |
veiho

|
Postitatud:
Reede Juul 23, 2010 11:04 pm |
  |
0. Sina pead tunnetama paratamatust.
1. Sina pead mõistma kohustust.
2. Sinul pole mõtet võidelda vääramatuga.
3. Ära muretse asjade pärast, mida sa ei suuda muuta.
4. Anna oma parim selleks, et muuta, mida saad ja suudad muuta.
5. Julge elada, sinu jaoks on koht olemas.
6. Teistele on nende koht - olgu rahus.
7. Ole aus ka siis kui see tähendab halb olemist.
8. Pea oma perekonda ülejäänust tähtsamaks.
9. Ela nii, et vanana ei peaks kahetsema raisatud aega. |
_________________ Vabadus tähendab õigust kahelda ja valida veetlevaim veene. |
|
  |
 |
|
|
|
Vaata järgmist teemat
Vaata eelmist teemat
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid Sa ei saa vastata siinsetele teemadele Sa ei saa muuta oma postitusi Sa ei saa kustutada oma postitusi Sa ei saa hääletada küsitlustes
|
|